Saturday, January 12, 2013

~Jus Roselle; segar dari ladang~

bismillahirahmanirahim.

Korang pernah try minum jus roselle tak?
haaaaa,
ni la nak cerita ni.
tapi jus roselle ni bukan produk mana-mana company ok.
jus roselle ni memang segar dari ladang kami nun di Proton City,Tg. Malim.

rupa-rupanya,senang je nak buat jus roselle ni,
nak tahu tak?
jom,jom tgk step-step kat bawah ni okay..
:)

tadaaaaaaaaa~ ni la buah roselle.cantik kan..

pokok roselle..

ladang kesayanganku~

memetik roselle di ladang.lalalala~

yang atas ni gambar sampingan je.haha

jom start buat JUS ROSELLE!
yey...


1. Mula-mula korang kena buang biji dia dulu.gunting je.


2. Lepas tu,basuh bersih-bersih buah roselle.


3. Rebus roselle sampai air mendidih.kami rebus dalam periuk nasi je.sempoi kan.hahah


4. Tengok gambar dibawah.nanti dia akan jadi macam ni tau.


5. Boleh masukkan gula ikut sesedap hati & jiwa. :)


6. Tapis air roselle tu. yang buah roselle tu boleh penyek-penyekkan.




7. SUPPRISE!! JUS ROSELLE dah siap dah..yang buah rosselle tu boleh blend jadi jem.



see,
senang kan..

bila dah jadi student final year ni,
baru la rasa keindahan jadi student sains pertanian.
best kot!
siapa nak cuba,silakan laa..
tapi.....
kena tanam dulu la roselle kt rumah ek.
^_____________^

ribuan terima kasih ,
iza aspar . saliha saidi . che ah
sebab dah tolong ajar kita cara nak buat jus roselle.
:)



Categories , ,

1 comments:

:Cikgu Akim: on January 13, 2013 at 3:17 AM said...

Sedap kan jus roselle tu!! Nnenek aku ada tanam..selalu gak dia buatkan...heheh...

pss: Dah nak abes blajau baru terasa nikmat masuk bidang ni kannnn...hehhe

Related Posts with Thumbnails
 

< a walk of life > Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!