Friday, October 1, 2010

~PCB~

                  PCB??ape ni?Pak Cik Buncit ke hahah.
actually,PCB ialah Printed Circuit Board.
tak paham lagi??

PCB ni berfungsi untuk menyokong dan menyambung komponen elektronik dengan cara yang kondusif. aku tahu ayat ni salah sebab main direct translate je dr wiki.kahkahkah.So,why not korang try CLICK SINI Printed_circuit_board



NI LA PCB

 kalau dalam barangan elektrik,mcm ni plak :

contoh PCB. yang line2 dgn lubang2 tu la kami kena buat.

ok,ok..dah nampak kan.so,inilah amali elektrik yang kami kena buat semalam.Kena mereka litar atas PCB.

Antara langkah-langkah nak buat PCB ini ialah :

1- uji komponen yang nak kita gunakan
2- reka litar atas PCB
fasha tengah lukis litar atas PCB.hehe

3- surih litar tu dengan marker pen
PCB yang dh siap disurih dgn marker pen..

4- kena wat etching dan tebuk lubang pada PCB
5- susun dan pateri komponen
6- last sekali,uji litar

    jadi??kami baru buat sampai step 3.etching belum lagi.tapi mcm rasa excited pulak.heehe.

best kan??mula-mula tak suka betul subjek elektrik ni.tapi lama-lama tu dh ok la.seronok.so,sapa2 yang minat..boleh la try.hikhikhik..
so,adios~hasta luego..

~~

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

< a walk of life > Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!