mee udang ain.yauuuwww.haha |
assalamualaikum..anda lapar? apa kata cuba resepi ni,nak?sedapp woooo..dulu masa study kat matrik Penang,hari-hari nak makan mee udang.Maklum lah,mee udang kan sangat femes di sana. So,tadi sy try la masak mee udang ni.Erkk,xde la susah sangat pun..hehehe
MEE UDANG
Bahan-Bahan: | |
1 kati mi kuning ½ kati udang basah - bersaiz sederhana 10 tangkai cili kering - dikisar 2 biji bawang besar} kisar 2 ulas bawang putih} kisar Sedikit belacan } kisar 3 camca teh sos cili 3 camca teh sos tomato ½ sudu teh gula pasir | 4 batang sawi ½ kati taugeh 2 pokok daun bawang 2 tangkai daun sup 5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis. 5 biji cili masak Limau kasturi Sedikit bawang goreng |
Cara: | |
2.Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan. 3.Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi. 4.Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa. 5.Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning. 6.Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi. | |
Tambahan: | |
Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah. |
thanx to My Resepi sbb sy amek resepi mee udang kat laman sesawang tu la.Cuma saya tak ikut sangat resepi dalam tu.Juz nak tahu bahan-bahan je.
lagipun,mak ada cakap,kalau nak masak-masak..tak payah ikut sangat resepi.main campak-campak & ikut rasa.Baru best. Resepi tu sekadar panduan je.ok2,sy pun dengar je la sebab mak kan
panjang lebar pulak dah.Lapar dah ni.Jom Makan!!
ni air rebusan udang..air ni yang akan jadi kuah nanti.step num 3 |
step num 2~ |
nak tunggu kuah masak.x sabar nye.. |
jeng3..dah pun siap.sila la makan..jangan malu2. |
SI KUAT MAKAN,
0 comments:
Post a Comment